Alkuvuoden ajatuksia

09.01.2021

Vuosi 2021 on jo viikon vanha. Mitä jäi käteen vuodesta 2020? Mihin olen erityisen tyytyväinen tai tyytymätön? 

Itselleni päättynyt vuosi oli monin tavoin erilainen kuin aiemmat vuodet. 

Olen kiitollinen itselleni siitä, että uskaltauduin ottamaan pienen hengähdystauon työelämästä - opiskelu oli voimaantumisen rinnalla toissijaista. Huomasin, että kun uskaltautuu tonkimaan oman päänsä sisäpuolta, sieltä löytyy myös paljon iloisia yllätyksiä ja vahvuuksia, joiden olemassaolosta ei ole joko tiennyt, tai ne ovat vuosien ja vuosikymmenten saatossa olleet piilossa jossain.

Suurin kiitollisuuden aihe päättyneestä vuodesta on oivallus siitä, että minulta onnistuu erityyppinen luova toiminta kuin mitä olen kuvitellut. Löysin itsestäni melkoisen maalarin ja kädentaitotyypin! Se on ollut valtavan voimaannuttava oivallus tai löytö. Ilman pitkää vapaata se ei olisi varmastikaan ollut mahdollista, sillä arki imaisee mukaansa niin, ettei luovuudelle jää aina riittävästi aikaa tai tilaa. 

Vastuksiakin tietenkin oli, isojakin. Niistä kuitenkin aina selvitään. Olenkin huomannut, miten ensiarvoisen tärkeää on, että meillä jokaisella olisi joku, joka seisoo vierellä ja kulkee matkassa mukana, kun elämä oikein kovasti vastustaa. 

Kaiken kaikkiaan taakse jäänyt vuosi 2020 oli hyvässä balanssissa ja päälimmäisenä on tyytyväinen ja kiitollinen mieli.

Tänä vuonna haluan keskittyä asioihin, tapoihin ja uskomuksiini  neljältä kantilta: 

Siedän. Mitä siedän? Mille asialla en tee tai en voi tehdä mitään? Minkä asian annan olla? 

Säilytän. Mitkä asiat ovat säilyttämisen arvoisia? Mistä olen kiitollinen? Mikä on hyvää ja mikä toimii?

Kehitän. Mitä uusia toimintatapoja ja ajatusmalleja minun olisi hyvä kehittää? Mitä uusia tapoja tulisi omaksua? Etsinkö uuden suunnan tiettyihin asioihin tai vaikka koko elämääni? Miten sen löydän?

Poistan. Mikä ei toimi? Mitkä ajatusmallit ja tekemiset tulisi jättää pois tai vähintäänkin muuttaa? Mitä jätän tästä lähtien tekemättä? 

Ylläolevia näkökulmia voi pohtia vaikkapa suhteessa neljään elämän peruspilariin: itseen (tunteet, asenteet, fyysinen hyvinvointi), perheeseen (perheenjäseniin ja kotiin), uraan (työ/opiskelu, talous) ja vapaa-aikaan (harrastukset ja ystävät). Millaisessa tasapainossa nämä ovat keskenään? Viekö joku aikaa liikaa, jääkö jollekin aikaa liian vähän? Miten arvomaailma näkyy näissä neljässä osa-alueessa? Olisiko tarvetta priorisoinnille? 

Onkin mielenkiintoista tehdä inventaariota ja välitarkastusta kuluvana vuotena ja tutkailla, ovatko pohdintani johtaneet mihinkään - ja jos ovat, niin minne.

Toivotan Sinulle tasapainoista ja sopivan haastavaa alkanutta vuotta 2021 <3 !